Oletko koskaan?
Ihanasta Reissukuume-blogista löysin tuoreehkon blogihaasteen ja ajattelin, että se olisi hyvä tapa samalla hieman esitellä itseäni ja kertoa siitä millainen matkailija olen. Alkuperäisen postauksen voi käydä lukemassa täältä.
Oletko koskaan..?
1. Asunut ulkomailla?
Mikä lasketaan asumiseksi? Virallisesti varmaankaan en, mutta opiskeluaikana 2000-luvun alussa vietin 5 kk Australiassa Gold Coastilla silloisen poikaystäväni mukana. Hän oli vaihto-oppilaana ja minä tein etänä muutaman kurssin yliopistolle sekä kirjoitin kandi-tutkintoani. Asuimme opiskelija-asunnossa nigerialais-amerikkalaisen kämppiksen kanssa. Olen enemmän ja vähemmän haaveillut ulkomailla asumisesta koko ikäni. En ainakaan enää nykyään siksi, että en pitäisi Suomesta, vaan koska olen utelias näkemään miten samanlaista tai erilaista arki muualla maailmassa on. Tällä hetkellä en ehkä niinkään haaveile pysyvän kodin hommaamisesta muualta, vaan enemmänkin jonkinlaisista diginomadivuosista.
2. Kokenut maailmantuskaa lentämisestä?
Kyllä, jatkuvasti. Tämä on se asia mikä matkailussa ahdistaa, ja paljon ahdistaakin. Yritän löytää jonkinlaista balanssia lentämisen ja matkailunnälän välillä – kulkea muilla keinoin aina kun mahdollista, viettää pidempiä aikoja perillä ja välttää ns. viikonloppulomia, jättää jotain matkoja kokonaan väliin. Ja tietysti tasapainottaa lentämistä muilla elämänvalinnoilla. Olen mm. ollut vuosia syömättä lihaa ja ajan sähköautolla.
3. Ajatellut, ettei kielitaitosi riitä?
En ole oikeastaan koskaan stressanut tätä. Osaan englantia hyvin. Monesta asiasta en anna itselleni tätä tunnustusta, mutta englantia osaan, sen kanssa ei koskaan tule ongelmia. Muutamaa muuta kieltä osaan alkeiden verran. Elekieli ja avun pyytäminen ympärillä olevilta ihmisiltä on pelastanut, jos mitään yhteistä kieltä ei ole. Nykypäivänä tietysti myös puhelimen tuomat käännösohjelmat vain lisäävät luottamustani siihen, että aina jotenkin pärjään.
4. Laittanut maabongauksen kivojen, jo-koettujen paikkojen edelle?
Tämä on ihan laajemaltikin minulle “ongelma” matkailussa. Maailmalla on muutama paikka, joihin haluan aina vain uudestaan ja uudestaan. Harvassa on myöskin ne paikat, joista tulee olo, että tämä on nyt nähty eikä tarvitse toiste tulla. Mutta tuntuu, että vielä isompi lista on paikkoja, joissa en ole vielä käynyt, mutta haluaisin lähteä vaikka nyt heti. Niiden lisäksi on taatusti paikkoja, joiden olemassa olosta en ole vielä edes tietoinen. Pääasiassa valitsen aina uuden kohteen, joka usein tarkoittaa uutta maata myös, koska haluan nähdä mitä kaikkea tältä maapallolta löytyykään. Usein nykyään reissuihin yhdistyy tuttua ja tuntematonta.
5. Ylipakannut lennolle ja joutunut maksamaan ekstraa laukuista?
En koskaan. Ylipakannut kyllä, siinä mielessä, että matkan aikana ja varsinkin kotiin tultua olen tajunnut, että osaa tavaroista ja vaatteista en koskaan käyttänyt. Olen innostuntu käsimatkatavaroilla reissaamisen helppoudesta ja nautin siitä, että matkalla omaisuutta on vain vähän mukana, joten toivottavasti tähän en törmään jatkossakaan.
6. Muuttanut reissun pituutta kesken matkan: palannut aikaisemmin kotiin tai siirtänyt lentoa myöhemmäksi?
Tätäkään en ole koskaan muistaakseni tehnyt. Lentoyhtiö on kerran aikaistanut lentoa päivällä (tämä oli tuoreeltaan koronan jälkeen kun varmaankaan lennoilla ei vielä ollut normaalia kysyntää) ja jonkun Euroopan road tripin olen tehnyt niin, että paluulautta on ostettu vasta matkan aikana. Hyvin usein HALUAISIN muuttaa paluuta myöhemmäksi, mutta se ei ikinä taloudellisesti tai töiden takia ole ollut mahdollista. Ja onneksi ei koskaan myöskään ole käynyt mitään niin ikävää, että olisi tarvinnut tulla kotiin aiemmin.
7. Katunut jotain reissua?
En ole katunut mitään reissua. Osa on ollut tietenkin huonompia kuin toiset, mutta en ole kyllä kertaakaan matkan aikana tai sen jälkeen ajatellut, että olisi parempi ollut pysyä kotona. Toivotaan, että tämä jatkuu.
8. Sairastunut reissulla?
Olen sairastunut, useammankin kerran. Jordaniassa sain kurkunpään tulehduksen ja korvatulehduksen. Antibiootit auttoi onneksi nopeaan, mutta snorklailut jäi väliin ja paluulentoa jännitin. Onneksi pääsin Petraan kuitenkin. Olin päivän kuumeessa Mosambikissa, ja kävin pienen kylän terveyskeskuksella malariatestissä (ja kotiin palattuani uudestaan – molemmat onneksi negatiivisia). Vatsatauteja on tullut muutama (mm. Bangkokissa ja Hong Kongissa) ja pahan allergisen reaktion sain Balilla (ihan Suomesta tuodusta lääkkeestä) menolennon päätteeksi (sain lääkkeitä ja nesteitä suoraan suoneen). Migreenikkona myös yksi jos toinen migreenikohtaus on tullut matkoilla koettua.
9. Unohtanut pakata jotain tarpeellista?
Yleensä aina jotain jää, mutta kovin tarpeellista se ei sitten varmaan ole koskaan ollut, koska matkat ovat silti onnistuneet. Joko olen pärjännyt ilman unohtunutta asiaa tai käynyt ostamassa korvaavan paikan päällä, kuten Nizzassa bikinit, kun jotenkin onnistuin ilman niitä paikalle reissaamaan.
10. Käynyt niin upeissa paikoissa, että haluaisit pitää ne vain itselläsi?
Tämä onkin vaikea kysymys. Toki olisi ihana, jos upeissa paikoissa olisi vain vähän ihmisiä, jotta niistä saisi nauttia itse paremmin, mutta ihan yhtälaillahan minä siellä turistina olen kuin muutkin, joten mennään sopu sijaa antaa -periaatteella (ja yritän olla aikaisin ja pahimman turistisesongin ulkopuolella liikkeellä). Oma lukunsa on tietysti upeat luontokohteet, jotka ovat vaarassa tuhoutua turistimassojen alle. Näissä peräänkuulutan kyllä alueen viranomaisten huolenpitoa – rajoituksia ja sääntöjä.