Ghent ja Bruges

Ghentin kaduilla kävelessä mieleen ja kehoon laskeutui rauha. Olimme edellisenä iltana saapuneet Brysseliin ja hypänneet heti aamusta päivän retkelle Ghentiin ja Brugesiin (hollanniksi Gent ja Brugge). Yleensä suosin omin päin tehtäviä retkiä, mutta tämän matkan lyhyyden ja sitä edeltäneiden rankkojen viikkojen vuoksi olin tällä kertaa päättänyt napata valmiin retken. Päätös tuntui oikealta. Arkiaskareet olivat nyt todellakin takana ja sai täyttää aistinsa ja päivänsä uusilla kokemuksilla ja uusia paikkoja tutkien – ilman, että tarvitsi huolehtia aikatauluista.

Suosittelenko järjestettyä päiväretkeä myös päivän jälkeen? Lisää siitä lopussa.

Ghentissä viehätti sen rauhallisuus. Vanhat talot, kanaalit ja niitä ylittävät sillat, iso keskusaukio, pienet putiikit. Kaikki löytyi täältä, mutta ilman valtavia ihmismassoja. Kun meillä oli hetki omaa, vapaata aikaa kaupungissa, suuntasimme kuitenkin kujien ja kanaalien sijaan kahvilaan syömään matkan ensimmäiset belgialaiset vohvelit. Oppaamme oli kierrättänyt meitä jo kaupungissa ja vaikka sinä aikana ei tietenkään todellakaan näe koko paikkaa, ei siinä toinen vajaa tunti auta kovin paljoa myöskään, joten päätimme tutustua maan ja kaupungin kulinaristiseen antiin hetkeksi.

 

Ghentin jälkeen oli vuorossa ja Bruges, ja se oli se kohde mitä olimme odottaneet. Kun Belgian matka oli päätetty, mies toi kirjastosta kotiin In Bruges -leffan ja, leffaa sen kummemmin kommentoimatta, sen kaupunkimaisemat olivat hurmanneet meidät molemmat. Brugesissakin retkeemme kuului oppaan vetämä kaupunkikävelykierros ja omaa aikaa. Lisäksi päätimme lähteä myös veneajelulle kanaaleihin. Kävelykierroksella käytiin mm. Unescon kohteeksikin päässeellä béguinages-alueella, joka oli kiinnostava. Ja niin houkuttelevan rauhallinen! Luostarialue on perustettu 1245 ja siellä asuivat naiset, jotka halusivat elää luostarimaista elämää ilman, että sitovat itseään nunnavalalla.

Omalla ajallamme löysimme mukavan lounaspaikan, syötiin puistossa jäätelöä sekä käytiin etsimässä leffasta tuttu Belfort-torni. Olisin myös kovasti halunnut käydä katsomassa Heilig Bloedbasiliek -kirkossa (Pyhän veren basilika) olevaa Jeesuksen verta (tai näin he ainakin sanovat), mutta se oli juuri hetki ennen saapumistamme viety siltä päivältä pois näkyviltä. Tämä menee ehkä listalle ”seuraavalla kerralla sitten”. Suunnitelmia paluulle ei tosin ole, mutta koskaanhan ei tiedä minne tie vielä vie.

Mutta miten siis on, suosittelisinko järjestettyä päiväretkeä? Kyllä ja ei. Omaa aikaa oli lopuksi vähemmän, tai siinä ehti tehdä vähemmän, kuin etukäteen ajattelin. Omin päin vaeltaessa olisin varmasti selvittänyt mm. kirkon aikataulut etukäteen, mutta nyt kun emme voineet vaikuttaa päivän ohjelmaan, jäi se veri sitten näkemättä. Toisaalta, nyt ei todellakaan tarvinnut huolehtia mistään muusta kuin siitä, että saapui sovittuun paikkaan ajoissa. Kiireen tuntu jäi päivästä pois ja oli helppo solahtaa seuraamaan johtajaa. Hieman edullisemmin päivän olisi saanut itse junalla kulkemalla. Brussels City Toursin valmis paketti (ilman ruokia) maksoi 48€ per henkilö. Riippuu siis täysin siitä millaista päivää kaipaat. Meille tämä oli hyvä vaihtoehto, koska tavoite oli nähdä lyhyessä ajassa hyvä kattaus kaupungeista, ilman stressiä.

Edellinen
Edellinen

Laekenin kuninkaalliset kasvihuoneet

Seuraava
Seuraava

Brysselin parhaat palat