Hyljesafari Suomessa
Tuntui kuin olisin tehnyt matkan kauemmaksikin kuin vain Länsi-Suomen saaristoon. Siellä niitä nyt köllötti, kymmenittäin hylkeitä, matalalla luodolla keskellä merta. Veden pintaan nousi uteliaita päivä kymmenittäin lisää. Me keikuimme laivan kannella aaltojen mukana, kiikarit tiukasti silmillä ja tarkkailimme heitä. He tarkkailivat meitä. Kumpikin ehkä yhtä ihmeissään.
Minä ja muutama kymmenen muu olimme astuneet aamulla Uudestakaupungista Kerttu-laivan kyytiin ja suunnanneet Sandbäckin suojelualueelle hyljesafarille. Näitä tiukasti säädeltyjä retkiä tehdään vuodessa vain muutama keväisin – vene ei saa mennä liian lähelle, kiikarit ovat siis välttämättömyys, ja paikalla saa viipyä vain 20 minuuttia. Näin siksi, että hylkeiden pesintä ei häiriinny.
Suurin osa laivan matkustajista oli kokeneita luontokuvaajia ja lintubongareita ja jokunen meitä vähän tavallisempia tallaajia. Minä en juuri lintuja tunnista ja kiikarinikin ovat parilla kympillä retkeilykaupan kampanjasta juuri sitten ostetut. Ennen luodolle saapumista niillä olin opastuksen avulla päässyt ihastelemaan merimetsoja ja paluumatkalla myös kalasääskeä pesässään. Arvostin valtavasti sitä miten luontoa kunnioittaen retki oli järjestetty sekä laivan henkilökunnan kaikille jakamaa tietoa.
Sama ammattitaitoinen ja ympäristöä arvostava asenne jatkui myös retkeen kuuluvalla Isokarin vierailulla. Omin päin seikkailun sijasta osallistuin mielelläni opastetulle luontokävelylle lounasravintolaamme sekä myös majakkakierrokselle, jossa pääsimme halutessamme myös kiipeämään Isokarin karkkiraitaisen majakan huipulle. Omassa seurassani kävelin sitten rantareittiä takaisin laivaan.
Tavanomaista hyisempi toukokuu ei haitannut, kun olin tajunnut laittaa monta kerrosta lämpimiä ja tuulenpitäviä vaatteita päälle ja aurinkokin siunasi meitä läsnäolollaan koko päivän. Kevään riemu ja uuden elämän kukoistus tulvi vastaan joka paikassa mihin päivän katsoin – vehreyteen heräävässä saaristoluonnossa, kylkikyljessä lämmittelevissä hylkeissä ja pesiään vartioivissa linnuissa. En oikein tiedä mitä parempaa olisin voinut keväisenä lauantaina tehdä.
Retkiä järjestää Visit Isokari. Hyljesafarien lisäksi keväisin ja kesäisin järjestetään myös Isokarin päiväristeilyjä. Osa Isokarista kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon, jos kansallispuistobongaus kiinnostaa.